SOLČAVSKOZANIMIVOSTIDOŽIVETJATURISTIČNA PONUDBA
NARAVAGORSKI LESLOKALNI IZDELKI
 • Prireditev ob dnevu kulture na Solčavskem

  Prireditev ob dnevu kulture na Solčavskem

  08.02.2018

  Letos mineva 80 let od smrti nesrečnih zaljubljencev, ki sta si za zadnji počitek izbrala Solčavo...

  več...
 • OBVESTILO O ZAPRTIH PEŠ POTEH NA SOLČAVSKEM


  01.02.2018

  Zaprte so poti do solčavske tise, medvedova pot in pot po Logarski dolini

  več...
Informacije
Kako do nas
Turistični prevozi
Spletne strani Solčavskega
Prireditve
Galerija
Video
Partnerji
Vreme


Petek
-5 °C / -3 °C
Sobota
-6 °C / -4 °C
Nedelja
-12 °C / -10 °C

INFORMACIJE:
TIC Solčava, Center RINKA - zavod za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega
Solčava 29, SI-3335 Solčava
 
Tel.: +386 3 839 07 10

e-mail: info@solcavsko.info Center Rinka 

 Logarska-Solčavsko

 

Logarska dolina Solčavsko

 Logo Center Rinka


Logarska dolina - logo


banner solcavska panoramska


European Destinations of ExcelleNce


Cavetours

 

Projekt: Mladi veter

I feel SloveniaMozaik doživetij

ZNAMENITOSTI

Na Solčavskem raste kar nekaj drevesnih znamenitosti, večina od njih je zavarovanih kot naravne vrednote lokalnega ali državnega pomena.

Tukaj opisujemo najbolj poznane od solčavskih dreves:

BRIN v Logarski dolini
Raste na Plesnikovi ravni, v zgornjem delu naravoslovno etnološke poti, v bližini Doma planincev. Brin meri v višino 11 m, prsni obseg je 61 cm (premer = 19,4 cm). Oblika krošnje je stožčasta, je gosta, vrh pa je topo koničast. Ocenjena starost drevesa je 200 let. Brin v Logarski dolini je posebnost, saj je brin drugače grmovna vrsta in se redko razvije do drevesnih dimenzij.MACESEN na Klemenči jami
Mogočen macesen navdušuje mnoge obiskovalceMacesen raste v gozdu nad planinsko kočo na Klemenči jami, do njega vodi označena pot. Višina drevesa je 27,5 m. Prsni obseg meri 473 cm (premer = 150,6 cm). Krošnja se prične na višini sedmih metrov, je stožčasta in gosta do redka, je zdrava. Vrh je topo koničast. Deblo je v spodnjem delu močno odebeljeno (v mladosti se je upiral snežnim plazovom) in v notranjosti votlo. Njegova starost ni jasno določena, pripisujejo pa mu starost okoli 800 let. S svojim premerom spada med najdebelejše macesne v Sloveniji. Zavarovan je kot naravna vrednota lokalnega pomena.
TISA nad Solčavo
Tisa rodi rdeče plodove, saj je žensko drevoNahaja se na gozdnem robu zapuščene kmetije Hribernik, zato jo v Solčavi imenujejo Hribrska tisa, nekateri tudi Solčavska tisa. Visoka je 13 m, v prsnem obsegu meri 340 cm (premer = 108,2 cm). Ocen starosti je bilo že veliko, gibljejo se med 700 in 1200 leti. Krošnja je redka, elipsaste oblike s topo koničastim vrhom. Krošnja že deloma hira, deblo je pa še zdravo, enotno, z izrazitimi vejami v vrhu. Tisa je razglašena za naravno vrednoto državnega pomena, z izjemnim premerom je verjetno ena najdebelejših tis in zagotovo spada med najstarejša drevesa v Sloveniji.
LOGARJEVA LIPA
Lipa na razglednici z Logarske dolineRazglednica iz Logarske doline bi bila brez Logarjeva lipe nepopolna. Drevo se namreč pojavi ob vsakem fotografiranju Logarske, saj stoji na začetku doline, kjer se obiskovalcem odpre slikoviti pogled na gorske vrhove Solčavskega. Lipa je visoka 23,5 m, obseg v prsni višini meri 515 cm (premer = 163,9 cm). Drevo ima več vrhov, okroglasta, gosta krošnja se zaključi z zaokroženim vrhom. Krošnja je zdrava, deblo pa je votlo in odprto. Drevo je ograjeno zaradi zaščite korenin pred poškodbami od turistov ali v bližini pasoče se goveje živine. Zavarovano je kot naravna vrednota lokalnega pomena.
PLESNIKOV BREST
Brest v zimski podobiPoleg Logarjeve lipe je nekakšen zaščitni znak panoramskega pogleda Logarske doline tudi gorski brest, ki raste v Plesti. Brest je visok 27 m, njegov obseg znaša v prsni višini 415 cm (premer = 132 cm). Krošnja je stožčaste oblike, zelo gosta z zaokroženim vrhom. Deblo je enotno in zdravo. Starost drevesa je ocenjena na 200 let. Gorski brest je zelo redko drevo v gozdovih Zgornje Savinjske doline, poleg tega ima drevo zaradi svoje lege tudi veliko krajinsko in estetsko vrednost. Zavarovano je kot naravna vrednota lokalnega pomena.
Delno povzeto po: Presečnik Blaž, 2001: Seznam naravne dediščine v nazarskem GGO s poudarkom na drevesnih naravnih vrednotah, pripravniška naloga.